Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai yra žymiai mažesni nei vištų kiaušiniai – net penkis kartus. Dėl šios priežasties juos pakanka virti vos 2-3 minutes. Nors putpelių kiaušiniai valgomi ir žali, tuomet jie turi didesnę maistinę vertę ir yra daug naudingesni sveikatai. Šie maži kiaušiniai pasižymi ypač ilgu galiojimo laiku. Spintelėje juos galima laikyti visą mėnesį, o šaldytuve – net 60 dienų.

Putpelių kiaušiniai, lyginant su vištų kiaušiniais, turi žymiai didesnį kiekį vitaminų D, B5, B9, B12, riboflavino, tiamino, cinko, fosforo ir kalcio. Be to, juose yra dvigubai daugiau geležies.

Putpelių kiaušiniai – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 158 kcal

Angliavandeniai
– 0,4 g
Natūralus cukrus – 0,4 g
Skaidulinės medžiagos – 0 g

Baltymai
– 13 g

Riebalai
– 11 g
Mononesotieji riebalai – 4 g
Polinesotieji riebalai – 1 g
   Omega-3 – 40 mg
Sotieji riebalai – 4 g
Cholesterolis – 844 mg

Vitaminas A
– 156 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 370 µg

Vitaminas B1
(tiaminas) – 130 µg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 790 µg
Vitaminas B4 (cholinas) – 263 000 µg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 1 760 µg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 150 µg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 66 μg
Vitaminas B12 (kobalaminas) – 1,6 μg

Vitaminas D
– 1,4 µg

Vitaminas E
– 1 mg

Cinkas
– 1,5 mg
Fosforas – 226 mg
Geležis – 4 mg
Kalcis – 64 mg
Kalis – 132 mg
Natris – 141 mg

Selenas – 32 µg



© 2023 sveikiau.lt