Selenas

Selenas

Selenas – būtinas mikroelementas, reikalingas organizmui labai nedidelėmis dozėmis. Jis aptinkamas įvairiuose maisto produktuose, tačiau jo kiekis maiste dažniausiai priklauso nuo seleno koncentracijos dirvožemyje ir vandenyje, kuriame augo ir gyveno augalai bei gyvūnai. 

Selenas
turi daug naudingų savybių ir veikia kaip antioksidantas. Jis stiprina imuninę sistemą, skatina medžiagų apykaitą ir nuo jo labai priklauso tiek moterų, tiek vyrų vaisingumas. Be to, selenas tiesiogiai įtakoja baltymų sintezę, skydliaukės veiklą bei DNR gamybą. Seleno nauda žmogaus organizmui yra be galo svarbi ir itin plataus spektro.

Seleno trūkumas
yra retas, tačiau jam atsiradus visų pirmiausia nukenčia skydliaukė ir jos funkcijos, nes joje yra didžiausia šio mineralo koncentracija. Taip pat nusilpsta imunitetas, todėl sumažėja organizmo atsparumas ligoms. Gali pasireikšti įvairios alergijos bei priešlaikinis senėjimas.

Seleno paros norma
yra apie 60-70 mikrogramų, kurią organizmas gali nesunkiai gauti iš tokių maisto produktų kaip grūdai, sėklos, mėsa, kiaušiniai, žuvis, jūros gėrybės ir riešutai, ypač bertoletijos.

Seleno šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – SELENAS (100g)

Bertoletijos – 1920 µg
Chia sėklos ­– 55 µg
Kalmaras ­– 52 µg
Kiauliena ­– 45 µg
Silkė ­– 40 µg
Moliuskai ­– 39 µg
Sezamo sėklos ­– 34 µg
Putpelių kiaušiniai ­– 32 µg
Vištienos krūtinėlė ­– 32 µg
Vištų kiaušiniai ­– 31 µg
Vištiena ­– 30 µg
Vištienos šlaunelės ­– 28 µg
Lašiša ­– 26 µg
Jautiena ­– 22 µg
Anakardžiai ­– 20 µg
Soja ­– 18 µg
Ešerys ­– 16 µg
Česnakas ­– 14 µg
Kokosas ­– 10 µg
Varškė ­– 10 µg
Žemės riešutai ­– 7 µg
Graikiniai riešutai ­– 5 µg
Migdolai ­– 4 µg



© 2023 sveikiau.lt